Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Στις 7-2-2012 ο πολιτικός – βουλευτής, κοινοτάρχης – αντιστασιακός, ιστορικός συγγραφέας, Μανώλης Γλέζος μας έκανε την εξαιρετική τιμή να αποδεχθεί την πρόσκλησή να έρθει στο σχολείο μας, να συναντηθεί με τους μαθητές της Γ’ τάξης και τους εκπαιδευτικούς και να παραστεί σε εκδήλωση με θέμα «Το παιδί στην Αντίσταση».

Τον καλωσόρισε και τον παρουσίασε η διευθύντρια , κ. Λουίζα Γεωργιάδου. Στη συνέχεια μίλησε για τον Μανώλη Γλέζο ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης, κ. Δημήτρης Σιψής, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς, Φίλιππος Λέφας, τον χαιρέτισε εκ μέρους των μαθητών. Ο καθηγητής της μουσικής, κ. Γιώργος Λιλής, έγραψε και αφιέρωσε στον Μανώλη Γλέζο το ακόλουθο ποίημα :

Στον Μανώλη Γλέζο

  Πίσω από τη θάλασσα

  έρχεται η ζωή

  μπροστά από τη ζωή

  προχωράει η προσπάθεια

  ο αγώνας

  το όποιο κερδισμένο νόημα

  το χαμόγελο

  το λάθος

  η ήττα

  ο απολογισμός

  το σκυμμένο πρόσωπο

  το χαμένο βλέμμα

  το γιατί …  μια προσευχή

  το κουράγιο …

  και πίσω ξανά.


Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε για το παιδί στην Αντίσταση. Ο λόγος του γοητευτικός, παραστατικός, συγκινητικός, η παρουσία του επιβλητική, το ήθος του μοναδικό. Δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στην ξεχωριστή αντιστασιακή του πράξη, ως νεαρού φοιτητή – στην υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη μαζί με τον Απόστολο Σάντα στις 30 Μαΐου 1941 – αλλά ούτε και στον δικό του αντιστασιακό αγώνα.

Οι μαθητές έδειξαν πρωτόγνωρο ενδιαφέρον· τον βομβάρδισαν με ερωτήσεις, ενώ έξω από την αίθουσα μαθητές των άλλων τάξεων του Γυμνασίου καθώς και του Λυκείου στριμώχνονταν για να δουν έναν αληθινό ήρωα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης στο γραφείο του σχολείου ο Μανώλης Γλέζος αντάλλαξε απόψεις με τους καθηγητές για θέματα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτικά.

Ήταν μια εμπειρία ιδιαίτερη που δεν μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί με λόγια.