Ιστορία του σχολείου

Αγαπητοί επισκέπτες αυτής της ιστοσελίδας, η ιστορία του Σχολείου μας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας του Παπάγου. Αξίζει λοιπόν να μάθουμε όσα μπορούμε περισσότερα για τη διαδρομή αυτού του Σχολείου στο χρόνο.

    Πιθανόν να είστε και εσείς μέρος αυτής της ιστορίας. Κάποιοι από εσάς ίσως υπήρξατε καθηγητές ή μαθητές του Σχολείου μας ή ζείτε στην περιοχή Παπάγου – Χολαργού από την αρχή της ίδρυσής του.Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μας να συμβάλετε με τις δικές σας μαρτυρίες, φωτογραφίες, αναμνήσεις, σχόλια σε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη αποτύπωση της ιστορίας του.

   Το Σχολείο μας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1968 ως παράρτημα του εξατάξιου Γυμνασίου Χολαργού και φιλοξενήθηκε μέχρι το σχολικό έτος 1969-1970 στο κτήριο του Γυμνασίου Χολαργού επί των οδών Β. Μελά και Γ. Καραϊσκάκη. Στο διάστημα αυτό λειτούργησε σε πρωινό και απογευματινό κύκλο.

   Τον Σεπτέμβριο του 1970 στεγάστηκε πλέον στο δικό του κτηριακό συγκρότημα επί των οδών Κύπρου και Ιωνίας 4 στου Παπάγου, του οποίου τα επίσημα εγκαίνια έγιναν 5 Δεκεμβρίου του 1970. Με την πάροδο των χρόνων το συγκρότημα επεκτάθηκε σε νέα κτήρια.

   Το σχολικό έτος 1976-1977 το εξατάξιο Γυμνάσιο Παπάγου με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του τότε Υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Ράλλη, χωρίστηκε σε Γυμνάσιο Παπάγου και Λύκειο Παπάγου, τα οποία στεγάστηκαν στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα και λειτούργησαν σε πρωινό και απογευματινό κύκλο.

   Το σχολικό έτος 1988-1989 λόγω αύξησης του μαθητικού δυναμικού το Γυμνάσιο χωρίστηκε σε 1ο και 2ο Γυμνάσιο Παπάγου και το Λύκειο σε 1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο Παπάγου αντίστοιχα, τα οποία λειτούργησαν σε πρωινό και απογευματινό κύκλο αρχικά και από το σχολικό έτος 1995-1996 σε πρωινό κύκλο. Από το 2008 τα Λύκεια λειτουργούν με τον τίτλο 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Παπάγου αντίστοιχα.

   Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι για 17 χρόνια και συγκεκριμένα κατά τα σχολικά έτη από το 1980-1981 μέχρι και το 1997-1998, στο χώρο του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Θηλέων Παπάγου που στεγαζόταν κοντά στο Γυμνάσιο Παπάγου, λειτούργησε σε απογευματινό κύκλο παράρτημα του Γυμνασίου Παπάγου. Οι μαθήτριές του ήταν αποκλειστικά τρόφιμοι του Ιδρύματος. Το 1998 το Ίδρυμα έκλεισε.

   Το σχολικό έτος 2011-2012 στο πλαίσιο του σχεδίου “Καλλικράτης” τα δύο Γυμνάσια και τα δύο Λύκεια συγχωνεύτηκαν σε 1ο Γυμνάσιο Παπάγου και 1ο Γενικό Λύκειο Παπάγου αντίστοιχα και έτσι λειτουργούν μέχρι σήμερα.