Συνάντηση με τη συγγραφέα Τούλα Τίγκα

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας τα τμήματα Α1, Α2 και Α5 είχαν συνάντηση στο σχολείο μας με τη συγγραφέα Τούλα Τίγκα. Η εκδήλωση συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της θεματικής εβδομάδας του Γυμνασίου μας, καθώς και στις «Ημέρες Νεολαίας» του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Υπεύθυνες για την εκδήλωση ήταν οι φιλόλογοι, κυρίες Μαυρέα και Δημητροκάλλη και η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κυρία Κεχαγιόγλου.

Οι μαθητές είχαν διαβάσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς το έργο της συγγραφέως «Η εποχή των υακίνθων», απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στο βιβλίο της Λογοτεχνίας τους.

Το έργο αναφέρεται στη ζωή και τα προβλήματα μιας έφηβης μετά το διαζύγιο των γονιών της, στις σχέσεις της με τη νέα οικογένεια που δημιουργείται στη συνέχεια με άλλον «πατέρα» και την κόρη του από προηγούμενο γάμο και τελικά στο πώς εξισορροπούνται οι καταστάσεις και προχωράει η ζωή.

Αφού η Διευθύντρια καλωσόρισε την κ. Τίγκα και εκείνη χαιρέτησε το ακροατήριο, ένας μαθητής παρουσίασε σε power point εργασία του για τη συγγραφέα, το περιεχόμενο, την επιλογή του τίτλου, τους ήρωες, τα μηνύματα του έργου, τη γλώσσα, το ύφος και την τεχνική, την προσωπική του αξιολόγηση, τα αποσπάσματα που ξεχώρισε και το ποίημα που έγραψε με αφορμή αυτή την ιστορία. Μαθητές απέδωσαν και δραματοποίησαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα, διάβασαν ποιητικά και πεζά κείμενα που είχαν εμπνευστεί από το έργο, παρουσίασαν σε ταμπλό τις ζωγραφικές τους δημιουργίες εμπνευσμένες και αυτές από την «Εποχή των υακίνθων».

Ακολούθησε συζήτηση με τη συγγραφέα. Οι μαθητές υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους για τη ζωή της και το έργο της, το βιβλίο που διάβασαν, τους ήρωες και τους χαρακτήρες, τα προβλήματα των εφήβων, το θέμα του διαζυγίου και τη ζωή μετά από αυτό στην οικογένεια, το αισιόδοξο τέλος του έργου, το ρόλο των συγγραφέων ως πνευματικών ανθρώπων.

Η συγγραφέας απαντούσε στις ερωτήσεις τους με έκδηλη ικανοποίηση λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των μαθητών.

Στη συνέχεια υπέγραψε βιβλία τους – λειτούργησε και μια μικρή έκθεση βιβλίων της συγγραφέως στην αίθουσα εκδηλώσεων – και η συνάντηση επισφραγίστηκε με αναμνηστικά δώρα που της πρόσφεραν οι μαθητές.