Η συγγραφέας Άλκη Ζέη στο σχολείο μας

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας η Γ’ τάξη είχε συνάντηση στο σχολείο μας με τη σπουδαία συγγραφέα μας, Άλκη Ζέη.

Η εκδήλωση συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της θεματικής εβδομάδας του Γυμνασίου μας καθώς και στις «Ημέρες Νεολαίας» του Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Την εκδήλωση παρακολούθησε και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Μαρία Μουντάκη-Αθανασίου, η οποία χάρισε στην κ. Ζέη αναμνηστικό δώρο εκ μέρους του Δημάρχου, κ. Αποστολόπουλου. Υπεύθυνες για την εκδήλωση ήταν οι φιλόλογοι, κυρίες Δεβετζή και Δημητροκάλλη και η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κυρία Κεχαγιόγλου.

Οι μαθητές είχαν διαβάσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς το βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», αυτοβιογραφικό έργο της συγγραφέως από τη γέννηση της μέχρι το γάμο της.

Ομάδες μαθητών παρουσίασαν εργασία τους σε power point σχετική με το έργο αυτό (συγγραφέας, ιστορικό πλαίσιο, περιεχόμενο, ήρωες, χαρακτήρες, σχολιασμός τίτλου, αποσπάσματα που ξεχώρισαν, γλώσσα, ύφος, τεχνική, αξιολόγηση, σημαντικές μορφές ανδρικές και γυναικείες που συναντάμε στο έργο της, ζωγραφιά εμπνευσμένη από αυτό). Μαθήτριες διάβασαν αποσπάσματα και άλλες δραματοποίησαν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα. Μία μαθήτρια στο τέλος διάβασε τη δική της ιστορία ζωής αντλώντας έμπνευση από τη ζωή της συγγραφέως. Επίσης μαθητές παρουσίασαν σε ταμπλό τις ζωγραφικές τους δημιουργίες εμπνευσμένες και αυτές από την αυτοβιογραφία της Άλκης Ζέη.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συγγραφέα. Οι μαθητές της υπέβαλαν ερωτήσεις για τη ζωή της, το έργο της, την οικογένεια της, τη θέση της γυναίκας, τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής στην οποία αναφέρεται το βιβλίο της, την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα, τα αίτια της κρίσης, για το τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσουμε ως λαός και ως χώρα, το ρόλο των νέων και των συγγραφέων. Οι απαντήσεις της ήταν καθηλωτικές και διαφωτιστικές. Η ιστορία περίπου ενός αιώνα της Ελλάδας ζωντάνευε από μια πολύ σημαντική μορφή της χώρας μας μπροστά στο τόσο ευαίσθητο ακροατήριο!

Η «ατελείωτη» ουρά που σχηματίσθηκε από μαθητές που περίμεναν υπομονετικά να τους υπογράψει το βιβλίο τους ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη για τη γοητεία που άσκησε η συγγραφέας στα παιδιά. Στην αίθουσα λειτουργούσε και μια μικρή έκθεση βιβλίων της Άλκης Ζέη.

Η συνάντηση επισφραγίστηκε με αναμνηστικά δώρα που πρόσφεραν οι μαθητές στη συγγραφέα και με την ευχή να επισκεφθεί και πάλι το σχολείο μας.