Συνέντευξη με τον π.Σταμάτη Σκλήρη
ιερέα στον ιερό ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου, γιατρό, θεολόγο, αγιογράφο
Γιώργος.: Καλησπέρα σας πατέρα Σταμάτη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι είναι η Ανάσταση;
π.Σταμάτης.: Αν το πάρουμε παν-ανθρώπινα, Ανάσταση σημαίνει πεθαίνω και ξαναζώ, επομένως είναι το πιο βαθύ υπαρξιακό ζήτημα στην ιστορία του ανθρώπου. Αλλά, αν την κοιτάμε από την Ορθόδοξη Εκκλησία , τότε Ανάσταση είναι η μεγαλύτερη εορτή. Είναι το Πάσχα, το πέρασμα δηλαδή από την Ανάσταση στη ζωή.
Σοφία.: Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Ανάστασης;
π.Σ.: Και οι δυο Εκκλησίες συμφωνούν με το τι έγινε, δηλαδή ότι ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Η διαφορά μεταξύ τους, είναι ότι οι Ορθόδοξοι θεωρούν πιο σημαντικό το Πάσχα, δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην Ανάσταση του Χριστού ενώ οι Καθολικοί στα Πάθη Του, στη Σταύρωσή Του αλλά .
Γ.: Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός ;
π.Σ.: Ο Χριστός ήρθε για να φέρει την αλήθεια, να αποκαλύψει στους ανθρώπους το νόημα της ζωής και προώθησε την απόλυτη ισότητα μεταξύ όλων. Αυτά τα πράγματα δεν άρεσαν στους Φαρισαίους, ας πούμε ο Χριστός τα Σάββατα έκανε θαύματα. Φυσικά για αυτόν το λόγο κατηγορήθηκε, γι’ αυτούς τα Σάββατα δεν έπρεπε να κάνεις τίποτα. Αυτά και άλλα πολλά έκαναν αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν απειλή για τα αξιώματά τους και για τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς δεν κατάλαβαν ότι ο Χριστός είναι ο Θεός.
Σ.: Τι σημαίνει «Χριστός Ανέστη χαρά μου» που έλεγε ο Άγιος Σεραφείμ στους επισκέπτες του;
π.Σ: Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που ο Χριστός έγινε άνθρωπος και Αναστήθηκε, όλες οι χαρές, ήρθαν στην γη ξανά και όλα τα κακά ποδοπατήθηκαν.
Γ.: Εφόσον όλα τα κακά ποδοπατήθηκαν, γιατί υπάρχει ακόμη θάνατος;
π.Σ.: Η Ανάσταση του Χριστού ονομάζεται απαρχή της Αναστάσεως του ανθρώπινου γένους. Ο θάνατος θα καταπολεμηθεί με την Δευτέρα Παρουσία. Τότε όλοι οι άνθρωποι θα αναστηθούν.
Σ.: Οι σαράντα μέρες νηστεία, για ποιο λόγο γίνονται;
π.Σ.: Οι νηστείες υπήρχαν από πάντα. Ο λόγος για να βάζουμε όρια στον εαυτό μας. Έτσι ισχυροποιούμε την θέλησή μας και δεν παρεκτρεπόμαστε.
Γ.: Οι μαθητές του Χριστού, πώς αντέδρασαν στην Ανάστασή Του;
π.Σ.: Όταν τον συνέλαβαν, ο Πέτρος Τον πρόδωσε, λέγοντας ότι δεν τον ξέρει. Μόνο ο Άγιος Ιωάννης τον υπερασπίστηκε. Όταν Αναστήθηκε, οι μαθητές Του, δεν Τον πίστευαν. Δεν φανταζόντουσαν ότι είναι αυτός. Οι πρώτοι που το μάθανε, ήταν οι μαθήτριές Του και το πίστεψαν από την αγάπη που είχαν για Αυτόν. Ο Χριστός φαινόταν σαν ξένος, αλλά οι μαθητές του το κατάλαβαν όταν τους είπε ότι έπρεπε να πεθάνει και να αναστηθεί, μετά από τρεις μέρες. Επίσης το συνειδητοποίησαν όταν έτρωγε, έκοψε τον άρτο στα δύο, πράγμα που έκανε ο Χριστός πριν αρχίσει να φάει.
Σ.: Γιατί λέγεται Μεγάλη Εβδομάδα, η εβδομάδα πριν την Ανάσταση;
π.Σ.: Λέγεται έτσι επειδή είναι η πιο σημαντική. Κατά την διάρκεια αυτή, ο Χριστός πέρασε τις περιπέτειές Του.
Γ.: Μετά την Ανάσταση, πού πήγε ο Χριστός;
π.Σ.: Για να το προσεγγίσουμε, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Χριστός δεν έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ο Χριστός είναι ταυτόχρονα και άνθρωπος και Θεός. Σαν άνθρωπος πέθανε, ενώ αναστήθηκε ως Θεός. Μετά την Ανάσταση του δόθηκαν Θεϊκές ικανότητες. Ας πούμε, μπορούσε να είναι όπου ήθελε, όποτε το ήθελε. Δηλαδή, ο Χριστός είναι παντού.
Σ.: Κλείνοντας, πώς ο Ελληνικός λαός βιώνει την Ανάσταση του Χριστού;
π.Σ.: Ανεξαρτήτως εάν τις προηγούμενες μέρες έχει πάει στην εκκλησία, την Κυριακή(ενν. το βράδυ του Μ.Σαββάτου) θα κάνει ένα πέρασμα από εκεί. Η Ανάσταση είναι ένα βίωμα της χαράς, της ελπίδας ότι έχει ο Θεός, κάτι θα γίνει . Το Πάσχα είναι η γιορτή της χαράς. Η απάντηση στο πανανθρώπινο ερώτημα «Τι θα γίνει μετά το θάνατο; Θα μπορέσω να ζήσω μετά το θάνατο;». Αυτό το ερώτημα το απαντάει η Ανάσταση του Χριστού που υπόσχεται και την Ανάσταση όλων των ανθρώπων. Κατά την γνώμη μου, όλος ο Ελληνισμός ενώνεται γύρω από την ημέρα της Αναστάσεως.
Γ.: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.
π.Σ.: Να ευχαριστήσουμε και τους παράγοντες που χειρίστηκαν και τα όργανα του ήχου και να έχετε επιτυχίες στα θέματα του σχολείου και στα θέματα καριέρας και φυσικά στα θέματα της οικογένειας. Σας εύχομαι να έχετε πάντα την ελπίδα μέσα από την Ανάσταση του Κυρίου.
Η συνέντευξη δόθηκε στους μαθητές του σχολείου μας Γιώργο Λακασά και Σοφία Χούτου της Γ΄τάξης.Την υποστήριξαν τεχνικά οι μαθητές,επίσης της Γ΄τάξης,Λευτέρης Σιδέρης και Δημήτρης Μαρδάκης.
Θέμα της ήταν οι απαντήσεις του πατέρα Σταμάτη σε ερωτήσεις των μαθητών που αφορούσαν τη θεολογία-και όχι μόνο-της Μεγάλης Εβδομάδας.
Υπεύθυνες καθηγήτριες:
Νικολακοπούλου Καλλιόπη
Κεχαγιόγλου Βασιλική