Η ”Ελένη” ταξιδεύει Σικελία – Συρακούσες

Η θεατρική μας παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία και μετάφραση Τάσου Λέρτα έγινε δεκτή, επειδή πληρούσε τις προϋποθέσεις, στο 25ο Διεθνές Εφηβικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του INDA FONDAZIONE στις Συρακούσες της Σικελίας.

 Οι 21 μαθητές της Γ τάξης του Γυμνασίου μας που παρουσίαζαν την «Ελένη» ταξίδεψαν μαζί με τους συντελεστές της παράστασης στη Σικελία στις 19-5-2019.

Εκεί στις 20 Μαΐου παρακολούθησαν στο “Teatro Greco” στο Palazzolo Accreide των Συρακουσών παραστάσεις αρχαίου δράματος από σχολεία χωρών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφθηκαν την πόλη των Συρακουσών, όπου και ξεναγήθηκαν. Η “πρωτεύουσα” της Μεγάλης Ελλάδας καταπληκτική με τα αξιοθέατά της και το εξαιρετικό λιμάνι της.

Η 21η Μαΐου ήταν η ημέρα για την παρουσίαση της «Ελένης» μας στο “Teatro Greco”. Πυρετώδεις προετοιμασίες και στις 9.30 το πρωί η μεγάλη στιγμή για τη θεατρική μας ομάδα. Ο αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ μας ανήγγειλε, η φιλόλογος κ. Αικατερίνη Δημητροκάλλη μαζί με παιδιά της ομάδας χαιρέτησαν την επιτροπή και το κοινό, ευχαρίστησαν για την ευκαιρία που τους δόθηκε, προσέφεραν δώρα στην επιτροπή, ένα άλογο – σύμβολο αγώνων – αντίγραφο από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και το ημερολόγιο του σχολείου μας καθώς και δώρα του Δήμου μας, βιβλία και ένα αναμνηστικό δώρο πρες-παπιέ με το λογότυπο του δήμου μας. Έγιναν με ενθουσιασμό δεκτά. Η κ. Δημητροκάλλη μίλησε στα ελληνικά για το έργο και τις αξίες του και ο μαθητής Άλκης Βαλσαμίδης μετέφρασε στα αγγλικά.

Η παράσταση άρχισε. Οι νεαροί ηθοποιοί ήταν όλοι συγκλονιστικοί. Το κοινό στον εμβληματικό αυτό χώρο της Μεγάλης Ελλάδας τους αποθέωσε. Οι ιαχές «forca Grecia”, “Belissimo”, “Fantastico”,  έκαναν όλους, μικρούς και μεγάλους, να αισθανθούν ως σύγχρονοι πρεσβευτές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και των ανθρωπιστικών αξιών του. Γι’ αυτό άλλωστε η παράστασή μας τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Η ομάδα μας παρακολούθησε στη συνέχεια και τις άλλες παραστάσεις σχολείων που ήταν προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα και το απόγευμα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ την  «Ελένη» του Ευριπίδη στα ιταλικά από επαγγελματίες ηθοποιούς στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών.

Μοναδικές εμπειρίες που αξίζει να τις ζήσει κανείς!

 Στις 22 Μαΐου η ομάδα μας επισκέφθηκε την Ταορμίνα (Ταυρομένιον), αρχαία ελληνική αποικία της Νάξου της Σικελίας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρό της και περπάτησαν στην πανέμορφη μεσαιωνική πόλη με την καταπληκτική αρχιτεκτονική και θέα.

Το βράδυ κατέλυσαν στην Κατάνια (Κατάνη, αρχαία ελληνική αποικία).

 Την επόμενη μέρα, 23 Μαΐου, ξεναγήθηκαν στην πόλη που ο χρόνος έχει σταματήσει στο 18ο αιώνα, όταν ξαναχτίστηκε μετά από την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή της λόγω της έκρηξης της Αίτνας. Επισκέφθηκαν το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρό της, τους επιβλητικούς ναούς της, τα αξιοθέατά της.

Το απόγευμα μέσω Ρώμης επέστρεψαν στην Αθήνα.

Ήταν ένα αξέχαστο ταξίδι για όσους συμμετείχαν!

Διεύθυνση για τις φωτογραφίες και την ταινία της παράστασης

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1VLqPTKnEkO7q3xnB8GckiEX9NEaWc7fb