Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ “ΕΛΕΝΗ”

Η «Ελένη» του Ευριπίδη που διδάσκεται στη Γ΄ Γυμνασίου στα σχολεία της Ελλάδας και είναι δραματική ποίηση, δηλαδή θεατρικό έργο, έγινε παράσταση από 21 μαθητές μας της Γ΄ τάξης με την καθοδήγηση του καταξιωμένου σκηνοθέτη Τάσου Λέρτα. Τη θεατρική μας ομάδα αποτέλεσαν όλοι οι μαθητές που εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν και ένας μαθητής από το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού.

Στις 31 Οκτωβρίου 2018 η Γ΄ Γυμνασίου επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η «Ελένη» το 412 π.Χ. Μια επίσκεψη απαραίτητη για τη διδασκαλία του μαθήματος και τη θεατρική μας παράσταση.

Τον Νοέμβριο ξεκίνησαν οι πρόβες και έγινε η διανομή των ρόλων από τον σκηνοθέτη, ο οποίος έχει μεταφράσει και το κείμενο.

Τον Φεβρουάριο 2019 υποβάλαμε την αίτησή μας για συμμετοχή στο 25ο Διεθνές Εφηβικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος INDA FONDACIONE των Συρακουσών της Σικελίας και γίναμε δεκτοί. Η παράσταση τέθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, λόγω της συμβολής μας στη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι «Ημέρες Νεολαίας» 2019 του Δήμου Παπάγου-Χολαργού αποτέλεσαν τον πρώτο σταθμό της παράστασης στο αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης του Δημαρχείου στις 6 Απριλίου και όπου η UNESCO Πειραιώς και Νήσων βράβευσε τη θεατρική μας ομάδα.

Ακολούθησε η παρουσίασή της στο 6ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου στις 16 Μαΐου σε μαθητές αντίστοιχης ηλικίας που διδάσκονται «Ελένη».

Στις 19 Μαΐου η «Ελένη» ταξίδεψε στη Σικελία της Ιταλίας και παρουσιάστηκε στις 21 Μαΐου στο “Teatro Greco” του Palazzolo Accreide των Συρακουσών, στο πλαίσιο του XXV Διεθνούς Εφηβικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Οι ιαχές του κοινού “Forza Grecia”, “Belissimo”, “Fantastico” άγγιξαν τις ψυχές των παιδιών μας, που ένιωσαν ως σύγχρονοι πρεσβευτές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και των ανθρωπιστικών αξιών του.

Η διαδρομή μας ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού 2019 με συνδιοργανωτή το Δήμο μας.

Μια μοναδική εμπειρία το όλο εγχείρημα! Πρόβες, δυσκολίες, χαρές, προσπάθεια, κόπος, συμπαράσταση, αίσθημα ενότητας, ικανοποίηση!

Ευχαριστούμε θερμά το σκηνοθέτη κ. Τάσο Λέρτα και την ομάδα του που αφιλοκερδώς αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και κατέβαλαν κόπο, τις καθηγήτριες που συνεργάστηκαν, το σχολείο μας που μας υποστήριξε, τους γονείς των νεαρών ηθοποιών που βοήθησαν εξαιρετικά, το Δήμο, τους χορηγούς μας, την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και κυρίως τα παιδιά μας.

Όταν ρωτήσαμε τον κ. Λέρτα γιατί δέχτηκε την πρόσκλησή μας να αναλάβει τη θεατρική μας ομάδα και μάλιστα χωρίς αμοιβή, μας απάντησε: «Δεν είναι όλα χρήμα στη ζωή. Αυτό μπορώ να προσφέρω στα παιδιά.» Και όντως η προσφορά του ήταν μεγάλη. Καθώς αυτός ο κύκλος έκλεισε (έκλεισε;) νιώθουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του θεάτρου.

Στις παρακάτω διευθύνσεις μπορείτε να δείτε

1) το video της παράστασης, τις συνεντεύξεις των μαθητών και ένα τρέιλερ της παράστασης

https://drive.google.com/drive/folders/1f5ZPe8vX7nfyyGAtNei0oiEeA84n-vFk?usp=sharing

2) κριτική της παράστασης από τον κ. Μπούρα