Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 εκτός από τον κλασσικό προγραμματισμό των ρομπότ Edison έγινε προβολή του ντοκυμαντέρ μικρού μήκους “Humans Need Not Apply” το οποίο εστιάζει στις μελλοντικές επιπτώσεις της ανάπτυξης των Αυτοματισμών και της Ρομποτικής, στην Οικονομία και στο εργατικό δυναμικό παγκοσμίως

Οι μαθήτριες και οι μαθητές το παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, προβληματίστηκαν και το θεώρησαν ως μία καλή ευκαιρία, παράλληλα με τον ενθουσιασμό τους για τη Ρομποτική, να μελετήσουν και να ερευνήσουν θέματα σχετικά με αυτό. Στη συνέχεια η δράση μεταφέρθηκε στο εργαστήριο, όπου μελετήθηκαν οι δυνατότητες του αισθητήρα ανίχνευσης γραμμής των ρομπότ Edison. Η διαδικασία προσομοίαζε αρκετά με εκείνη των ρομπότ που χρησιμοποιούνται σε μεγάλα εργοστάσια. Το Edison εκπέμπει φως στην επιφάνεια που βρίσκεται και ένα μέρος του φωτός ανακλάται πίσω προς το ρομπότ. Το ανακλώμενο φως ανιχνεύεται από τον αισθητήρα του Edison και αν η ποσότητα του φωτός είναι κάτω από ένα όριο τότε το Edison “καταλαβαίνει” ότι η επιφάνεια είναι σκουρόχρωμη ενώ αν είναι πάνω από το όριο τότε θεωρεί ότι η επιφάνεια είναι ανοιχτόχρωμη, λαμβάνοντας τις αποφάσεις για τις οποίες έχει προγραμματιστεί.Τα σενάρια που υλοποιήθηκαν έκαναν τα ρομπότ να σταματάνε στη μαύρη γραμμή ή σε κάποια χρωματιστή, να αλλάζουν κατεύθυνση όταν συναντάνε μαύρη γραμμή ή απλά να την ακολουθούν.

Στις προσπάθειές τους οι μαθητές καθοδηγήθηκαν από τους καθηγητές τους κ. Βαμβακάρη Μ. – Πληροφορικό και κ. Καλέμη Γ. – Φυσικό.