Η ομάδα Ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου Παπάγου στην έκθεση Maker Faire Rome 2016

Maker Faire: μία από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις για την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τέχνη, τις χειροτεχνίες, τη μηχανική, τη μαγειρική, την καινοτομία, τη δημιουργία δηλαδή σε όλες τις πιθανές μορφές της. Αποτελεί έναν τόπο συγκέντρωσης κατασκευαστών και κατασκευών σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, εφευρέσεων και καινοτομιών.

Στην έκθεση Maker Faire – The European Edition που διοργανώθηκε στη Ρώμη στις 14-16/10/2016, η ομάδα Ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου Παπάγου συμμετείχε ως μία από τις 15 ευρωπαϊκές ομάδες (6 από τις οποίες ήταν Ελληνικές) που προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Η εργασία που παρουσιάστηκε αφορούσε την κατασκευή ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου υποβρυχίου ρομπότ φτιαγμένου από απλά υλικά, το οποίο σε πραγματικό χρόνο ερευνά και καταγράφει μετρήσεις του υδάτινου περιβάλλοντος. Την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 110.000 επισκέπτες και μόνο την πρώτη μέρα περίπου 20.000 μαθητές από σχολεία της Ιταλίας έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Οι καθηγητές Βαμβακάρης Μιχάλης, πληροφορικός, Καλέμης Γιώργος, φυσικός και οι μαθητές Αγγέλου Φίλιππος και Βλαζάκης Παύλος παρουσίασαν το υποβρύχιο ρομπότ και επέδειξαν τη λειτουργία του στον χώρο της έκθεσης. Οι επισκέπτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το όχημα καθώς οι δυνατότητες, η απλή κατασκευή, το μικρό κόστος και η ανοικτή αρχιτεκτονική του (τα σχέδια κατασκευής του διατίθενται ελεύθερα) τους ενθουσίασαν και επιπροσθέτως είχαν τη δυνατότητα να το χειριστούν σε υδάτινη δεξαμενή που υπήρχε σε άλλο κτίριο της έκθεσης.

Αυτό το οποίο διαπιστώσαμε στις τέσσερις ημέρες της παρουσίας μας στην έκθεση Maker Faire της Ρώμης είναι ότι πρόκειται για μια γιορτή για όλη την οικογένεια, για ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Συγκεντρώνονται άνθρωποι που φτιάχνουν κατασκευές σχετικές με την τεχνολογία, την τέχνη, την επιστήμη και την εκπαίδευση. Μπορεί να συμμετέχει κάποιος που καινοτομεί, κατασκευάζει ευρεσιτεχνίες αλλά και νέα εντυπωσιακά προϊόντα. Είναι μια εκδήλωση που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, δείχνοντάς μας τι μπορούμε να καταφέρουμε ατομικά ή ομαδικά αν έχουμε θέληση, αφοσίωση, επιμονή, υπομονή, πάθος, φαντασία και πνεύμα συνεργασίας.

Παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό και βίντεο σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν οι όμορφες στιγμές της έκθεσης και να εμπνευστούν μικροί και μεγάλοι για να ασχοληθούν με τις κατασκευές.

Τα μέλη της σχολικής ομάδας